21 września 2013

Ciasto Dalmatyńczyk

Jesień już zagląda zza rogu, więc przyszedł naturalny czas na czekoladę i orzechy.
Wspaniałe, szybkie ciasto, w sam raz do kawy. Nie jest to ciasto wykwintne, ale takie "codzienne", rodzinne...



Przepis z bloga Moje Wypieki 

150 g gorzkiej czekolady
175 g masła
4 jajka
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - dałam cukier waniliowy
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g posiekanych orzechów (w przepisie macadamia, ja dałam włoskie)
175 g białej czekolady, posiekanej

Masło rozpuścić razem z czekoladą w małym garnuszku. Jajka (w całości) zmiksować z cukrem oraz wanilią. Dodać masę czekoladową i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sól. Wsypać do ciasta i zmiksować. Na końcu wmieszać orzechy i 3/4 białej czekolady.

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto, na górę wysypać resztę kawałków czekolady. Piec około 25 - 35 minut w temperaturze 190ºC do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, podzielić na kwadraty.


Jeśli ciasto jest potem przechowywane w lodówce można je przed podaniem wstawić do kuchenki mikrofalowej na kilka chwil, bo czekolada siłą rzeczy twardnieje w niskiej temperaturze. Ale miłośnikom czekolady i gliniastych ciast w typie brownie na pewno to nie będzie przeszkadzało ;)

1 komentarz: