Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy nam 
z się z Mamą, z Babcią, z domem... 
To taki klasyk każdej polskiej rodziny...
Ja wprawdzie nie piekłam ze starego rodzinnego przepisu, tylko skorzystałam z doświadczenia innych, ale myślę, że Mamie mogłoby smakować :)
Podaję za blogiem Moje Wypieki:
Składniki na zaczyn:
- 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
 - 1/2 szklanki letniego mleka
 - 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1/4 łyżeczki cukru
 
Ponadto na ciasto:
- 1/2 szklanki letniego mleka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
 - otarta skórka z połowy cytryny
 - szczypta soli
 - 1/3 kostki rozpuszczonego masła
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
 - śliwki węgierki, około 1 kilograma
 
I na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej
 - 100 g cukru
 - cukier waniliowy - 16 g
 - pół kostki roztopionego masła
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 
Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz