10 września 2013

Krokiety ze szpinakiem

Kolejny przepis z przeszłości :)
Kolejny klasyk, niestety nieco już zapomniany. Koniecznie do zrobienia w najbliższym czasie, jesień zachęca do takich obiadów.



Ciasto na naleśniki
2 szklanki mąki, 
1 szklanka mleka, 
1 szklanka wody gazowanej, 
2 jajka, 
sól. 

Farsz: 

opakowanie mrożonego szpinaku, 
1 cebula, 
pół kostki twarogu, 
1 jajko na twardo, 
pół kubka śmietany 18%, 
3-4 ząbki czosnku, 
gałka muszkatołowa, 
sól, 
pieprz. 

Podsmażyć cebulę, dodać szpinak i gotować aż odparował. Potem śmietanę, czosnek, przyprawy, na sam koniec pokruszony twaróg i starte na tarce jajko. 
Twaróg i jajko można spokojnie pominąć albo zastąpić czymś innym, ja je dałam, dlatego że były w lodówce i wpadły mi w oko, kiedy szukałam czegoś co zwiększy ilość farszu ;) 

Zawinięte krokiety przed usmażeniem umoczyć w resztce ciasta naleśnikowego i obtoczyć w bułce tartej. 

Smażyć na złoty kolor.


1 komentarz: