06 września 2013

Knedle serowe ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni. 
A ja, przekornie chyba, w tym roku nie robiłam (jeszcze) knedli.

Przypomniał mi się stary przepis z Galerii Potraw a do tego znalazłam stare zdjęcie. 




Składniki na 10 szt.  

- 250 g sera białego zmielonego lub rozgniecionego widelcem  
- 1 jajko 
- ok. 3/4 szklanki mąki 
- szczypta soli 
- 2 łyżki roztopionego masła 

- 10 śliwek



Ser wymieszać z mąką, dodać jajko, sól i masło, zagnieść gładkie i nie lepiące się do miski ciasto (można wyrobić mikserem używając spiralnych mieszadeł). Ciasto nakryć folią i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części i każdą rozpłaszczyć na placuszek, nadziewać jedną śliwką i zlepiać dokładnie formując kulki rękoma. Kłaść na talerzu posypanym mąką. W międzyczasie zagotować wodę lekko osoloną w dużym garnku. Knedle wrzucać do wrzątku, poczekać aż wypłyną na powierzchnię, zmniejszyć gaz i gotować ok. 8 minut. Podawać ze smażoną bułeczką, posypane cukrem i cynamonem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz