02 września 2013

Chouquettes, pyszne puszyste francuskie ciasteczka

Francuzi wiedzą co dobre :)
Jeśli marzy Wam się coś szybkiego, lekkiego i puszystego do popołudniowej kawki to koniecznie spróbujcie tych ciasteczek. Są podobne do ptysiów, ale bardziej puszyste i zdecydowanie nie da się zakończyć konsumpcji na jednym.


125 ml mleka
125 ml wody
10 gr cukru (+ ew. trochę cukru waniliowego, do smaku)
100 gr masła (pokrojone w kawałki)
150 gr mąki
4 jajka
szczypta soli
cukier perlisty do posypania


Mleko, wodę, cukier, sól i masło podgrzewać do momentu, aż masło się roztopi. Nie gotować. 
Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ciasto powinno zrobić się gęste  i odchodzić od ścianek garnka. W międzyczasie jajka rozbić do miski i roztrzepać, najlepiej robić to pojedynczo,  ponieważ nie wszystkie jajka mogą być potrzebne.
Zdjąć garnek z ognia i stopniowo dodawać jajka, energicznie mieszając.

Na blaszkę wykładać małe porcje łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto powinno być nie za gęste, ale też nie rzadkie, takie aby ciasteczka na blaszce się nie rozlewały.
Posypać cukrem perlistym.
Piec ok. 20 min. w temp. 220 st.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz