11 września 2013

Klub Anonimowego Cukinioholika

Cukinia miała niegdyś swoje wielkie 5 minut w mojej kuchni :)

Kolejna historyczna odsłona.... Przepisy są mocno na oko, bo zdjęcia mają już kilka lat, czasem zadałam sobie trud, żeby je dokładniej opisać, a czasem nie... ;)
Ale są na tyle proste, że można odtwarzać na tzw. pałę. 

Na początek Cukinia w cieście

Ciasto (proporcje oczywiście na oko):
mąka (ja zmieszałam pszenną z razową), jajko, woda. 
Plastry cukinii maczamy w cieście i smażymy na złoto. 




Następnie Placki z cukinii

1 duża cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 3 jajka, mąka, sól, pieprz, zioła (mogą być prowansalskie albo oregano, tymianek, zielona pietruszka).

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na ok. 10 
min. W tym czasie posiekać cebulę i czosnek i przesmażyć chwilę na patelni, aby zmiękły. Z cukinii odlałam sok i odcisnąć resztę wody, dodać cebulę z czosnkiem, 
wymieszać. Jajka rozmącić i wlać do warzyw, przyprawić solą i pieprzem. 
Po dokładnym wymieszaniu wsypać mąkę, tyle żeby powstało ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Dodałam zioła. Wymieszać i następnie smażyć niewielkie placki. 

Podawać ze śmietaną.





Potem... wariacja na temat risotto z cukinią 

Ryż, 1 cukinia, 2 cebula, sól, pieprz, curry lub kurkuma, kukurydza z puszki

Podsmażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać cukinię. Osobno zrobić ryż (najpierw podsmażony, potem zalany bulionem). Do ryżu kurkuma i pieprz. Potem przez chwilę smażyć jeszcze wszystko razem. 
Na koniec można wrzucić trochę kukurydzy z puszki.






Kolejne... Penne z grzybami i cukinią 

2 nieduże cukinie, 25 dag grzybów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, śmietana, natka pietruszki, makaron penne lub farfalle.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodajemy grzyby, pokrojoną w talarki cukinię i dusimy ok. pół minuty, tak aby składniki były lekko twarde. Dodajemy śmietanę, wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki. 

Makaron gotujemy al dente, wlewamy uprzednio przygotowany sos i voila!







W tym cukiniowym gronie znalazło się też coś, co nie ma nazwy...

Potrzebujemy: kilka ziemniaków, 1 mała cukinia, zielona papryka, pomidory z puszki, łyżka chrzanu, słony ser (feta, bałkański), sól, pieprz, ulubione przyprawy (czubryca na pewno się sprawdzi).

Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, następnie paprykę, pomidory z puszki i na końcu cukinię. 
Poddusić warzywa aż zmiękną, przyprawić. A na koniec dodać dużo zielonej pietruszki i łyżkę chrzanu. 

Już na talerzu posypać startą fetą. 





Cukinię można również nafaszerować i zapiec (lub udusić)

1 cukinia, ryż (ugotowany), cebula, żółty ser, zielona pietruszka, pomidory z puszki

Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć środki. Nadzienie robimy z gotowanego ryżu, wydrążonych środków cukinii oraz podsmażonej cebuli. Polecam również dodać podsmażone pieczarki.
Całość posypać startym żółtym serem i zieloną pietruszką. 
Zapiec w piekarniku w temp. ok 180 stopni przez ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym.

Można również dusić w głębokiej patelni (ja tak wtedy zrobiłam), od razu w sosie pomidorowym. 





I last but not least - Spaghetti z cukinią i pomidorami

Makaron spaghetii
1 cukinia
kilka pomidorów (świeżych lub z puszki) 
papryka zielona
papryka żółta
czosnek (jak kto lubi)

Ugotować spaghetti, cukinię pokroić w paski, podsmażyć razem z pomidorami, papryką i czosnkiem. Wymieszać z makaronem.  






Wszystkie zdjęcia pierwotnie były zamieszczone w Galerii Potraw. 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię cukinię. Na pewno wypróbuję któryś z Twoich przepisów, bo potrawy wyglądają kusząco. Ostatnio również wykorzystałam cukinię w kuchni. Zrobiłam leczo z cukinią i mielonym mięsem oraz placki ziemniaczane z cukinią i twarożkiem.

    OdpowiedzUsuń