26 sierpnia 2013

भारत गुरुवार czyli Tycjan przy kuchni

Dzisiejsze indyjskie menu było dziełem Tycjana. Ja się poszłam zrelaksować i zrobić na bóstwo do fryzjera, a w domu parowało, szumiało, pokrywki skakały a zapach roznosił się po okolicy. Dosłownie, kurczaka Peshawari poczułam już na przystanku.... ;)

A działo się tak:



Kurczak Peshawari – w sosie orzechowo-kokosowym


Składniki na 2 osoby:
 średnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
½ dużej czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
łyżeczka pasty z imbiru
3 łyżki stołowe mielonych migdałów
20 orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki śmietany 18%
½ kubka posiekanej świeżej kolendry i pietruszki
gwiazdka anyżu
4 strączki szafranu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 ½  łyżeczki ziaren kolendry 
2 łyżeczki płatków chilli i szczyptę do dekoracji
1 łyżeczka pasty tamaryndowca (może być sok z ½ cytryny)
1 plaska łyżka cukru
Ghee do smażenia
Sol i pieprz do smaku
Szczypta kurkumy 


  1. W moździerzu rozgnieć anyż i ziarna kolendry. W malej miseczce namocz wiórki kokosowe we wrzątku, wrzuć szafran. Na rozgrzane ghee wrzuć gorczycę i gdy zacznie strzelać wrzuć cebulę i szybo zamieszaj. Podduś do zrumienienia i dodaj czosnek z imbirem. Podsmaż przez chwilkę i wrzuć migdały, chilli,cukier, kolendrę i anyż.  
  2. Po chwili dolej namoczony kokos wraz z woda i kurkumę. Zamieszaj i dodaj kurczaka oraz orzechy nerkowca uprzednio rozgniecione.  
  3. Duś całość pod przykryciem przez około 15-20 minut do ugotowania się kurczaka. Przed podaniem dodaj śmietanę oraz świeże zioła. 

Młoda kapusta na sposób indyjski 



Składniki:

2 główki młodej kapusty
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
400 ml mleka kokosowego
100-150 ml wody
 1 niepełna łyżka soli (lub nieco więcej)
szczypta pieprzu
1-2 garści rodzynek

Kapustę obrać z 1-2 wierzchnich liści i umyć. Poszatkować. 
Cebulę i czosnek drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem. Dodać kumin i curry, wymieszać i smażyć przez około minutę. Dodać przecier pomidorowy i dusić kolejną minutę. Następnie dodać kapustę, mleko kokosowe, wodę, kurkumę, ostrą paprykę i rodzynki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie.

Chlebki Naan

Składniki na 6 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej, 
1 łyżeczka suszonych drożdży, 
1 łyżeczka soli, 
1 łyżeczka cukru, 
szczypta sody, 
2 łyżki oleju, 
2,5 łyżki jogurtu naturalnego, 
¾ szklanki letniej wody 
+ 3 łyżki stopionego masła do posmarowania chlebków 

Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić na 10 minut, aż zaczną się pienić. 
Mąkę wymieszać w misce z solą, cukrem i sodą. Dodać olej i jogurt, lekko zamieszać. Dodać wodę z drożdżami i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Piekarnik nagrzać do najwyższej możliwej temperatury. Włożyć kamień do pizzy i grzać go co najmniej 30 minut. 
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze 2-3 minuty na stolnicy. Podzielić je na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na podłużny placek, podsypując mąką w razie potrzeby. 
Chlebki piec partiami przez 2-3 minuty, aż zrobią się złociste. 
Upieczone naany przełożyć na talerz i za pomocą pędzelka posmarować stopionym masłem.

Uczty dopełniło Lassi z limonką

Przepis z bloga: http://crummblle.wordpress.com/


Składniki:
4 jogurty naturalne
4 łyżki cukru
100 ml mleka
sok z 1 limonki
kilka nerkowców i pistacji, niesolonych, pokruszonych
listki mięty, do dekoracji
kilka kostek lodu
można również dodać skórkę z limonki

Przy pomocy blendera zmiksuj jogurt z mlekiem, cukrem, sokiem z limonki i lodem ( jeśli masz dobry sprzęt, jeśli nie – dodaj lód na końcu ). Miksuj do momentu, aż pojawi się pianka.
Rozlej do szklanek i posyp pokruszonymi orzeszkami.


Co tu dużo mówić, było pysznie :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz