A działo się tak:
Kurczak Peshawari – w sosie orzechowo-kokosowym
Przepis z bloga: http://kochajindie.blogspot.com/
Składniki na 2 osoby:
2 średnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
½ dużej czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
1 łyżeczka pasty z imbiru
3 łyżki stołowe mielonych migdałów
20 orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki śmietany 18%
½ kubka posiekanej świeżej kolendry i pietruszki
1 gwiazdka anyżu
4 strączki szafranu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 ½ łyżeczki ziaren kolendry
2 łyżeczki płatków chilli i szczyptę do dekoracji
1 łyżeczka pasty tamaryndowca (może być sok z ½ cytryny)
1 plaska łyżka cukru
Ghee do smażenia
Sol i pieprz do smaku
Szczypta kurkumy
- W moździerzu rozgnieć anyż i ziarna kolendry. W malej miseczce namocz wiórki kokosowe we wrzątku, wrzuć szafran. Na rozgrzane ghee wrzuć gorczycę i gdy zacznie strzelać wrzuć cebulę i szybo zamieszaj. Podduś do zrumienienia i dodaj czosnek z imbirem. Podsmaż przez chwilkę i wrzuć migdały, chilli,cukier, kolendrę i anyż.
- Po chwili dolej namoczony kokos wraz z woda i kurkumę. Zamieszaj i dodaj kurczaka oraz orzechy nerkowca uprzednio rozgniecione.
- Duś całość pod przykryciem przez około 15-20 minut do ugotowania się kurczaka. Przed podaniem dodaj śmietanę oraz świeże zioła.
Młoda kapusta na sposób indyjski
Przepis z bloga: http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
Składniki:
2 główki młodej kapusty
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
400 ml mleka kokosowego
100-150 ml wody
1 niepełna łyżka soli (lub nieco więcej)
szczypta pieprzu
1-2 garści rodzynek
Kapustę obrać z 1-2 wierzchnich liści i umyć. Poszatkować.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem. Dodać kumin i curry, wymieszać i smażyć przez około minutę. Dodać przecier pomidorowy i dusić kolejną minutę. Następnie dodać kapustę, mleko kokosowe, wodę, kurkumę, ostrą paprykę i rodzynki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie.
Chlebki Naan
Przepis z bloga: http://mirabelkowy.blogspot.com/
Składniki na 6 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka suszonych drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
szczypta sody,
2 łyżki oleju,
2,5 łyżki jogurtu naturalnego,
¾ szklanki letniej wody
+ 3 łyżki stopionego masła do posmarowania chlebków
Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić na 10 minut, aż zaczną się pienić.
Mąkę wymieszać w misce z solą, cukrem i sodą. Dodać olej i jogurt, lekko zamieszać. Dodać wodę z drożdżami i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do najwyższej możliwej temperatury. Włożyć kamień do pizzy i grzać go co najmniej 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze 2-3 minuty na stolnicy. Podzielić je na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na podłużny placek, podsypując mąką w razie potrzeby.
Chlebki piec partiami przez 2-3 minuty, aż zrobią się złociste.
Upieczone naany przełożyć na talerz i za pomocą pędzelka posmarować stopionym masłem.
Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić na 10 minut, aż zaczną się pienić.
Mąkę wymieszać w misce z solą, cukrem i sodą. Dodać olej i jogurt, lekko zamieszać. Dodać wodę z drożdżami i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do najwyższej możliwej temperatury. Włożyć kamień do pizzy i grzać go co najmniej 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze 2-3 minuty na stolnicy. Podzielić je na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na podłużny placek, podsypując mąką w razie potrzeby.
Chlebki piec partiami przez 2-3 minuty, aż zrobią się złociste.
Upieczone naany przełożyć na talerz i za pomocą pędzelka posmarować stopionym masłem.
Uczty dopełniło Lassi z limonką
Składniki:
4 jogurty naturalne
4 łyżki cukru
100 ml mleka
sok z 1 limonki
kilka nerkowców i pistacji, niesolonych, pokruszonych
listki mięty, do dekoracji
kilka kostek lodu
można również dodać skórkę z limonki
Przy pomocy blendera zmiksuj jogurt z mlekiem, cukrem, sokiem z limonki i lodem ( jeśli masz dobry sprzęt, jeśli nie – dodaj lód na końcu ). Miksuj do momentu, aż pojawi się pianka.
Rozlej do szklanek i posyp pokruszonymi orzeszkami.
Co tu dużo mówić, było pysznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz