07 czerwca 2012

Ciasteczka owsiane

Przed upieczeniem.
Ciasteczka z gatunku "kiedy w domu nic nie ma a sklepy są zamknięte". 

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki roztopionego masła (w wersji dietetycznej woda - ja dałam wodę).
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko, tak aby powstała "zwarta "masa
  • dodatki: kawałki czekolady, sezam, mak, migdały, orzechy, rodzynki.... całkowita dowolność (ja dałam czekoladę, mak i sezam).
Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać jajko i masło/wodę. Znowu wymieszać (łyżką lub ręką).
Potem formować ciasteczka i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasteczka powinny być raczej płaskie, wtedy powinny być chrupiące. 

Piec w 180 stopniach aż będą złote (ok. 20-30 minut).














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz