Potrzebujemy:
- 500 g białej fasoli
 - 1 cebula
 - 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
 - pęczek natki pietruszki
 - majeranek
 - sól, pieprz
 - papryka słodka
 - szczypta cukru
 - 2 łyżeczki wędzonej papryki (La Chinata)
 - olej/masło do smażenia
 - mąka do zagęszczenia
 
Fasolkę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Kiedy fasola jest gotowa dodajemy majeranek (wedle uznania, tak aby był wyczuwalny), cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na brązowo. Dodajemy do fasoli. Na tej samej patelni lekko przesmażamy przecier pomidorowy. Mieszamy razem z fasolą, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i słodką papryką. Całość możemy zagęścić w dowolny sposób: tradycyjną zasmażką, oprószyć mąką lub rozrobić 2 łyżki mąki z wodą i wlać do fasolki.
Na koniec dodajemy wędzoną paprykę (jeśli ktoś lubi, bo smak ma dość wyrazisty) i posiekaną natkę pietruszki.
Voila!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz