Nasza wersja nie jest ortodoksyjna, ale na pewno nie straciła na smaku.
Na keksówkę długości ok. 20 cm:
- ¾ szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
- 1 szklanka razowej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki rodzynek/orzechów
- ¾ szklanki musu śliwkowego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka z chowu wolnowybiegowego
- 2 szklanki jabłek (już samej kostki po obraniu i pokrojeniu).
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Płatki owsiane mielimy w blenderze dość drobno, ale tak żeby zostały kawałki płatków. W misce mieszamy suche składniki: płatki, mąkę, sodę, cynamon, rodzynki i jabłka. W drugim naczyniu ubijamy lekko olej z musem i jajkami. Wlewamy do suchych składników, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy ciasto do foremki pieczemy ok. 50-60 minut aż do suchego patyczka. Studzimy w formie.
Tyle oryginał.
Modyfikacje:
- zamiast mąki orkiszowej była pszenna pełnoziarnista
- powidła świetnie zastępują mus śliwkowy
- jajka były sklepowe, zwykłe
- bakalie: mieszanka studencka.
Genialne, można zjeść cały od razu.
Źródło: http://wiemycozjemy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz