15 października 2013

Jesiennie, dyniowo...

Wokół dominuje kolor żółty i pomarańczowy. Nie sposób się temu nie poddać także w kuchni, zwłaszcza że sezon na dynie należy uznać za rozpoczęty!
Na pierwszy jesienny ogień, jak zawsze idzie zupa z dyni.

1 nieduża dynia (muszkatołowa) 
2 marchewki
1 nieduża pietruszka
1 por
kilka łyżek oleju
mielona kolendra
imbir
kurkuma
sól, pieprz

Pora pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchewki, pietruszkę i obraną oraz pokrojoną dynię. Podsmażać ok. 15 min., następnie dolać wodę (ilość wody oczywiście zależy od tego czy zupę krem wolimy bardziej na sztywno, czy trochę rzadszą ;)).

Gotować aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie dodać przyprawy. 
Zmiksować. Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz