18 grudnia 2013

Rustykalna tarta z jabłkami

Genialna i jaka prosta!

Przepis z bloga Moja Wypieki (oczywiście).
Nie jest pracochłonna, za to niesamowicie pyszna.  Tycjan orzekł, że najlepsze ciasto z jabłkami, jakie robiłam. I teraz nie wiem czy tamte były takie słabe, czy to jest rewelacyjne... ;)
Ale oby jednak to drugie :)
No to lecimy:


Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
Składniki na nadzienie:
  • 4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 4 łyżki dżemu morelowego
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.
Przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. 
Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać, by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie, a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.

Pyszności! Zwłaszcza podeszły mi te chrupiące brzegi tarty... ;)



4 komentarze:

  1. Ha, właśnie zauważyłam przypadkiem, że od 1,5 roku prowadzicie tego bloga - i nawet się na zdjęciu wypatrzyłam... i że od prawie roku jeszcze kociego ... no nic to, zawsze to lepiej późno niż wcale ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monga zapraszamy :) No i na żywo do spróbowania też! :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda i na pewno świetnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To naprawdę genialne ciasto (nie mój przepis, więc mogę tak nieskromnie mówić ;))

      Usuń